Pages

Some interesting Gk questions


1. Adjunct programming is the method which

(a) Combines programmed instruction with class room teachers.

(b) Is follow up of programmed instruction

(c) Is a substitute for the project approach of teaching?

(d) Combines programmed instruction with the understanding of textbooks.

2. According to the modern views, the supervision programme in schools should

(a) Not meddle with the curriculum develop­ment work

(b) Be closely associated with the programmes of curriculum development

(c) Aim at development leadership qualities among teachers

(d) Be concerned with only the administra­tive aspects of school functions.

3. Four of the following have something in common which one does not belong in the group?

(a) Dualism

(b) Naturalism

(c) Idealism

(d) Traditionalism

4. National reconstruction in any country should be based on

(a) Improvement of adjustability and adapt­ability of the people

(b) Familiarizing the children with the nation's culture and philosophy

(c) Weeding out the unsocial and un-scientific practices at the top level.

(d) Developing ambitions but looks of admin­istrators

5. Two systems exerting opposite influence on the same organ/organs are -

(a) Muscular and nervous system

(b) Endocrine and exocrine gland

(c)Endocrine and nervous system

(d) None of the above

6. The CEC programme recommended by the Sixth Plan in our country

(a) Elementary compulsory education

(b) Early childhood education

(c)Every child's education

(d) Economic conveniences for education

7. The U.G.C. in our country was established under the act of parliament on the recom­mendations of

(a)The Secondary Education Commission

(b) The University Education Commission

(c)The National Board of University Educa­tion

(d) The Central Board of Secondary Educa­tion

8. Connection between brain and spinach of frog is served. The leg of such an animal is pricked with sharp needle. The animal will

(a) Move the pricked leg

(b) Not move the legs

(c)Move only the unpicked leg

(d) Not show any reaction

9. Teachers should study educational philoso­phy because

(a) They do not have their own philosophy

(b) They do not know it

(c) Philosophy is the backbone of all disci­plines

(d) They may improve their work by clarify­ing their own philosophy.

10. The functions of a teacher is in the order of

(a) Guiding the child, helping him towards progress and evaluation

(b) Checking homework, guiding him and assigning further task

(c) Both of these

(d) None of these

11. Generally speaking, one would identify

(a) Hutchins with experimentalism

(b) Rousseue with supernaturalism

(c) Breed with idealism

(d) Brameld with Reconstructionism

12. The educational philosophy of Swami Dayananda suggests

(a) A non-formal approach to pre-primary education

(b) A non-formal approach to co-education

(c)A formal approach to pre-primary educa­tion

(d) A formal approach to education at all stages.

13. The 1979 Draft National Policy Education recommended the language formula as fol­lows for the non-Hindi speaking areas

(a)English as a link language alone with mother tongue and a modern Indian lan­guage

(b)Hindi as a link language along with mother tongue and English

(c)A modern Indian language along with a regional language and English

(d)Regional language and English in addi­tion to Hindi

14. The fifth five-year plan period started in the year

(a) 1975

(b) 1974

(c) 1973

(d) 1972

15. The Rank difference coefficient of correla­tion

(a) Is less reliable than the product move­ment.

(b)Is more reliable than the product move­ment

(c) Is almost the same as the product move­ment, because the difference is so small?

(d) Is more reliable than the product move­ment when the number of cases is larger

16. It is said that conflicts between persons of nations arise when feelings of despondency got strong.

(a)The lack in estimation of their own selves

(b) They desire to achieve more than their means.

(c) Their self appears to have been hurt by their opponents.

(d) Their insight into the resources of other is defective

17. We usually avoid remembering something that is associated with fear or unpleasant­ness. In tradition language those avoidance is termed as

(a) Suppressing

(b) Repression

(c) Retrieval future

(d) Forgetting

18. Jung used the term "Collective Unconscious" to indicate

(a)The unconscious tendencies inherited by an individual from primordial oracle ten­dencies.

(b) All the factors that together constitute to strengthen an individual's unconscious

(c) The unconscious potential of a group or mob

(d) The effects of all the unconscious urges which made a person's behaviour prob­lematic

19. Prospective teachers need to make a con­tinuous study of the culture of the typical American community. These who make such a study should keep in mind that

(a) The advance of our machine technology has had little or no effect on our culture

(b) The present community is largely made upon farmers

(c) Change itself is one of the distinctive characteristics of present American culture

(d) Each community lives independently of every other community

20. If some of your pupils misbehave with you in the college campus you must

(a) Report to their parents

(b) Report to the principal

(c) Improve their behaviour by your own char­acter and scholarship

(d) Mobilize other teachers against these guys

21. Psychologists speak of a plateau in learn­ing process. This stage is

(a) A stage when the learner is consolidat­ing his previous learning and preparing for further learning.

(b) A stage at which an individual faces some difficulty in progressing further.

(c) An indication of fatigue and boredom to give a gap in our trails for learning.

(d) The final stage of learning, indicating that further attempts will lead to frustration.

22. The gestalt psychologists brought out clearly the importance of

(a) The functional factors in cognitive opera­tions

(b) The functional factors in perception

(c)The structural factors in perception

(d) The interactive factors of cognition.

23. Educational objectives such as knowledge, understanding and application come under the category of

(a) Specific Objectives

(b) Functional Objectives

(c) General Objectives

(d) Cognitive Objectives

24. As chairman of UPSC while selecting a teacher you should be

(a) Able to judge the personality of candi­dates

(b) Fair and impartial

(c) Encouraging to those appearing for inter­view

(d)All of these

25. Which of the following is not a successful communicator?

(a)One who is able to adapt himself accord­ing the language of the communicate.

(b)One who presents material in a precise and clear way?

(c) One who knows a lot but is somewhat reserve in his attitude.

(d) One who sometimes becomes informal before the receiver and develops rapport

26. 'Education is the consciously controlled process whereby changes in behaviour are produced in the person and through the person within the group'. The statement accorded to

(a)Brow

(b)Moore

(c) Linton

(d)R.N. Tagore

27. The problem of the single teacher schools in our country

(a) Should be solved by ending them

(b) Should be mended but not ended

(c) Require to be opposed as a social evil

(d) Exists in our country only

28. The teacher is concerned more about the educational process than with the formula­tion of its

(a) Goals

(b) Purposes

(c) Both a & b

(d)None of these

29. The U.G.C. established in our country in

(a) 1949

(b) 1962

(c) 1953

(d) 1956

30. Concerning educational philosophy today, it can be said truthfully that

(a) There are several different philosophies in practice

(b) 100% exemplification of a philosophy is really found

(c) The differences between the philosophies are clear cut

(d) All the above answers

31. In the final analysis, teaching must be thought of mainly as a process of

(a) Asking questions and evaluating the learning

(b) Directing the activities of the pupils

(c) Hearing the recitation of pupils

(d) All of the above

32. Teachers primary responsibility lies in

(a) Planning educational experiences

(b) Keeping students records

(c) Implementing policies

(d) All of the above

33. On which of the following statements there is consensus among educators?

(a) Disciplinary cases should be sent to the principal only when others have failed

(b) Disciplinary cases should be totally ne­glected in the class

(c) Disciplinary cases should never be sent to the principal's office

(d) None of the above

34. Which of the following was not involved in the medieval controversy between the real­ists and nominalists?

(a) Differences respecting the nature of uni­versal

(b) Emphasis given to Aristotle's deductive logic

(c) Claims that reason is subordinate to faith

(d) Challenges to the authority of church dogma

35. A teacher in the class is

(a) A director of the group

(b) The president of the group

(c) A leader and guide of the group

(d) All of the above

36. Regarding the teachers control in the edu­cation of children, the following is the main difference between the Herbert and Dewey.

(a)Acts are in favour of imparting knowledge through teacher control

(b) Dewey favours teacher control, but Herbert is against it

(c) Herbert is in favour of teacher control while Dewey cannot agree with him

(d)Herbert favour is normal steps, but Dewey give more importance to teacher control only

37. The secondary education commission in our country suggested reform of our examina­tions through

(a)Substituting the essay type examina­tions by the objective type tests

(b) Application of examinations and mainte­nance of cumulative records

(c) Giving importance to internal tests alone instead of conducting the annual public examinations

(d)Introduction of better grade system in­stead of the percentile marks system for declaring results

38. Which of the following was not an origin of the Thomoistic supernaturalism philosophy of education?

(a) Beliefs of the Deists, especially the doctrine of immanence.

(b) Early Christianity's exclusive concern with life after death.

(c) The writings of Thomas Aquinas

(d)The philosophy of Aristotle

39. Ploto's theory called for an educational pro­gram in which

(a) The unfit were to be eliminated and the fit located

(b) The validity of mental discipline was de­nied

(c) Education was life itself, not a prepara­tion for life

(d) His science was for workers, his dialec­tic for rulers

40. The nerves carrying impulses to CNS are known as

(a) Afferent

(b) Efferent

(c) Motor

(d) Mixed

41. A democratic society is one which

(a) Follows the principles of equality, freedom, fraternity and justice

(b) Respects the enlightened individuals

(c) Believes in equal educational opportunity

(d) All of the above

42. You are teaching a subject or a topic to your students. At the end of a unit you test their achievement. Which of the following would be called the dependent variable?

(a) The subject that you teach

(b)The response of your students

(c)The background of your students

(d)The test that you prepared

43. Concerning the classification of philosophy of education it can truthfully be said that:

(a) The generally accepted classification today involves four categories

(b) The classification of essentialism and progressivism is generally accepted

(c)Bacon's revelation, reason, and experi­ence cover all classifications

(d) None of the above is correct

44. If majority of students in your class are weak you should

(a) Keep your speed of teaching fast so that student's comprehension level may in­crease

(b) Not care about the intelligent students

(c) Keep your teaching slow

(d) Keep you're teaching slowly along with some extra guidance's to bright pupils.

45. IV, V and IX cranial nerves are

(a) Pathetic, trigeminal and gloss pharyngeal

(b) Olfactory, spinal accessory and vagus

(c) Oculomotor, trigeminal and hypoglossal

(d)Trigeminal, vagus and glossopharyngeal

46. The intimacy between philosophy and reli­gion can be seen in the field of

(a) Values

(b) Aim of knowledge

(c) Goal of life

(d) All the above

47. By the term "Later childhood" psychologists mean the following years :

(a) 6 to 10 years

(b) 8 to 10 years

(c) 6 to 12 years

(d) 5 to 9 years

48. Electicism is a belief or practices which

(a) Uses practical results as standards of value

(b) Considers that all philosophers are in error

(c) Denies the need for accepting any criteria

(d) Borrows views from many different phi­losophies

49. Below are given some essentials of teach­ing competencies

(i) Assisting in the conduct of co-curricular activities

(ii)Motivating students for learning

(iii) Improving class room management

(iv) Knowing subject matter thoroughly

(v) Taking interest in college administration

Which one of the following combinations is most appropriate for class room teaching?

(a) (i), (ii), (iii) and (iv)

(b) (i), (ii), (iii) and (v)

(c) (i), (iii), (iv) and (v)

(d) (ii), (iii), (iv) and (v)

50. When an investigator uses two or more variables in combination to predict a single variable, he has to use:

(a) Partial correlation

(b) Product moment correction,

(c) Multiple correlations

(d) Rank order correlation


Answers :
1. (d)
2. (b)
3. (b)
4. (b)
5.(c)
6. (b)
7. (b)
8. (d)
9. (d)
10. (a)
11. (d)
12. (a)
13. (a)
14. (c)
15. (c)
16. (b)
17. (a)
18. (d)
19. (b)
20. (c)
21.(a)
22. (c)
23. (c)
24.(d)
25. (c)
26.(a)
27. (b)
28. (c)
29. (d)
30. (a)
31.(b)
32.(a)
33. (a)
34. (c)
35. (c)
36. (b)
37. (d)
38. (d)
39.(a)
40. (d)
41(d)
42. (b)
43. (d)
44. (d)
45. (c)
46.(d)
47. (c)
48. (d)
49. (a)
50. (c)





For Daily GK Updates Like Facebook